©

‘Suriname tijdens de Tweede Wereldoorlog’ door Jules Rijssen

Suriname speelde in de beginjaren van de Tweede Wereldoorlog een grote rol in de Amerikaanse oorlogsindustrie. Het land leverde bauxiet waaruit aluinaarde werd gewonnen voor de bouw van o. a. Amerikaanse gevechtsvliegtuigen.  Maar ook leverde het manschappen die tegen de Japanse agressor vochten om de  bevrijding van het huidige Indonesië. Daarnaast vochten Surinaamse militairen ook in operatie D-day. In deze lezing zullen de verschillende facetten van de Surinaamse rol  tijdens de Tweede  Wereldoorlog worden belicht.

Jules Rijssen doet onderzoek naar de rol van Suriname ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. In 2012  verscheen van zijn hand Teken en zie de wereld. Een mondelinge geschiedenis naar de ervaringen en herinneringen van Surinaamse militairen aan de Tweede Wereldoorlog(KIT Publishers). Zijn jongste boek- in samenwerking met Andre Reeder en Roy Wijks- is Op zoek naar Papa Koenders. Over een strijder voor emancipatie  in het koloniale Suriname (LM Publishers, september 2019).

Jules Rijssen is als verzamelnetwerker verbonden aan Imagine IC in Amsterdam. Imagine IC documenteert, presenteert en bespreekt het dagelijkse leven in de buurt, met als doel de erfgoedcollecties van de stad en het land aan te vullen.www.imagineic.nl.