Gandhi, King, Mandela: wie volgt?

Ons leven wordt voor een groot deel bepaald door anderen. Okay, we beschouwen onszelf graag als autonoom en authentiek. Maar bij veel van wat wij doen en laten in het dagelijks leven, en de keuzes die we daarbij maken, worden wij gestuurd en geïnspireerd door aansprekende of juist afschrikwekkende voorbeelden. Dat kunnen nabije voorbeeldfiguren zijn: levende rolmodellen in onze eigen omgeving. Maar ook verder verwijderd: personages uit films of romans, bekenden uit de media, politici, kunstenaars of historische figuren.

Joachim Duyndam en Sylvie de Kubber zijn beiden verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek.

Ook ‘heel grote figuren’, zoals Gandhi, King, en Mandela, kunnen voor velen van ons inspirerend zijn. Door wat zij belichamen en demonstreren: moed, vergevingsgezindheid, geweldloosheid, doen zij een moreel appèl op ons. Kunnen zij ons boven onszelf uittillen. Met terugwerkende kracht incarneren zij hun tijdsgeest en markeren een kantelpunt in de geschiedenis. Zij inspireren grote groepen mensen tot daadwerkelijke veranderingen, die door velen als onmogelijk werden beschouwd.

Waarom zijn deze figuren zo inspirerend en hoe werkt inspiratie eigenlijk? Waarom zijn we op sommige rolmodellen op den duur uitgekeken en wat gebeurt er precies als een rolmodel van zijn of haar voetstuk valt? Wie zijn uw grote voorbeelden en welke waarden of betekenissen belichamen zij? Samen met prof. dr. Joachim Duyndam en student Sylvie de Kubber gaan we met deze vragen aan de slag.

Meld je nu gratis aan!
Stuur voor 9 november een mail naar avondbildung@debildungacademie.nl onder vermelding van: aanmelding_<jouw-naam>_Gandhi,King,Mandela. Of klik hier voor meer informatie en aanmelden via het ‘aanmeldveld’.

Deze bijeenkomst is een samenwerking van Universiteit voor Humanistiek & De Bildung Academie. De Universiteit voor Humanistiek biedt multidisciplinair bachelor en master onderwijs aan op het gebied van zingeving en humanisering.

De Bildung Academie biedt vanaf dit jaar het avondprogramma Avondbildung: Een wereld van verschil aan. Bildungsonderwijs voor mensen van verschillende leeftijden. Het doel? Nieuwe inzichten verwerven om jezelf beter te kunnen bewegen door een wereld die continu verandert.