Programma orgelconcert (livestream) 2 maart

Jan Pietersz. Sweelinck stierf 400 jaar geleden. Een reden om dit jaar extra aandacht te besteden aan het werk van deze, als componist, klavierspeler en leraar in zijn tijd internationaal befaamde Amsterdamse stadsmuzikant!

In de fantasia toont hij door toepassing van alle bekende polyfone ‘trucs’ (vergroting, verkleining, omkering, canon) zijn meesterschap in de meerstemmigheid. Iets waarin die andere meester van de polyfonie, Johann Sebastian Bach, hem ruim een eeuw later met Die Kunst der Fuge naar de kroon steekt: in de fuga’s en canons van dit werk zoekt Bach als het ware de grens op van de mogelijkheden die één thema te bieden heeft.

Duur: ongeveer 50 minuten

1. Dietrich Buxtehude (1637 – 1707)
    Preludium in g, buxwv 148
  2. Johann Nikolaus Hanff (1663 – 1711)
    Ach Gott, vom Himmel sieh’ darein
  3. Jan Pietersz. Sweelinck (1562 – 1621)
    Fantasia in g
  4. Johann Sebastian Bach (1685 – 1750)
    Adagio uit het Concerto, bwv 1060 (arr. bw)
  5. Jan Pietersz. Sweelinck
    Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ (4 verzen)
  6. Johann Sebastian Bach
    Uit Die Kunst der Fuge: Contrapunctus 6 ‘in Style Francese’
    Contrapunctus 9 ‘alla Duodecima’
    Canon alla Ottava
    Contrapunctus 11 (met de naam b.a.c.h.)

Tickets voor dit concert (€4,50) zijn in de ticketshop verkrijgbaar. Het concert is gratis voor Vrienden van De Nieuwe Kerk. Word Vriend! Klik hier voor meer informatie.

Over de organist

Bernard Winsemius studeerde orgel, beiaard, koor- en orkest- directie. Voor zowel orgel als beiaard behaalde hij de Prix d’excellence. In 1970 werd hem de Zilveren Vriendenkrans van de Vereniging Vrienden van het Concertgebouw toegekend. Bernard Winsemius was stadsbeiaardier van Amsterdam en Haarlem. Aan de conservatoria van Rotterdam en Utrecht leidde hij vele organisten op. Hij geeft concerten en cursussen over de hele wereld en maakte een groot aantal plaat- en cd- opnamen. Hij is vaste organist van De Nieuwe Kerk.