(c) Jeff Koons, Gazing Ball (Perugino Madonna and Child with Four Saints), 2014–15. Olieverf op doek, glas, aluminium, 179,7 x 136,5 x 37,5 cm. Eigendom van Jeff Koons

Meesterwerk 2018

Een van de Gazing Ball Paintings die de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons (1955) sinds 2014 maakt, wordt het Meesterwerk 2018 in De Nieuwe Kerk Amsterdam. Het kunstwerk, Gazing Ball (Perugino Madonna and Child with Four Saints), is een wonderbaarlijke combinatie van een met de hand opnieuw geschilderde versie van Madonna en kind met vier heiligen (1500–01) van de Italiaanse renaissanceschilder Perugino, en een gladde kobaltblauwe glazen bol. Te zien van 17 februari tot en met  8 april 2018.

Persberichten
Gazing Ball van Jeff Koons naar Nederland voor serie Meesterwerk in De Nieuwe Kerk
Jeff Koons onthult eigen kunstwerk in De Nieuwe Kerk

Serie
In de serie Meesterwerk schitteren kunstwerken die zó bijzonder zijn dat ze bijna nooit worden uitgeleend: te kwetsbaar of de publiekslieveling van een museum. Steevast zijn dit werken met een – soms onverwachte – religieuze of spirituele lading, die vragen om contemplatie en introspectie en die schitteren in de gotische ruimte van De Nieuwe Kerk.

De eerdere Meesterwerken waren De Heilige Familie van Rembrandt (2011), Andy Warhols The Last Supper (pink) (2012), Francis Bacons triptiek In Memory of George Dyer (2014), Tristan’s Ascension (The Sound of a Mountain Under a Waterfall) / Fire Woman van Bill Viola (2015), Marc Chagalls Calvary (2016) en Pentecostés van El Greco (2017). Stichting AMMODO en Van Lanschot maken de serie mogelijk.

Afbeeldingen
De onderstaande afbeelding is te downloaden in hoge resolutie.
Dit beeld mag slechts gebruikt worden voor persdoeleinden over De Nieuwe Kerk en het Meesterwerk 2017 met de juiste creditline.

(c) Jeff Koons, Gazing Ball (Perugino Madonna and Child with Four Saints), 2014–15 Olieverf op doek, glas, aluminium, 179,7 x 136,5 x 37,5 cm. Eigendom van Jeff Koons