Achtergrondinformatie – oproep Maison Amsterdam

Iconische minirok van Mary Quant uit jaren zestig of zeventig
De Britse modeontwerper Mary Quant (1934) wordt door velen gezien als de uitvinder van de minirok en de hotpants. En hoewel er discussie bestaat over of ze nu wel of niet de échte grondlegger was, zij was het die deze mini-items ongekend populair maakte in de jaren zestig en zeventig. Ook in Nederland! Quant heeft een aantal keren ons land bezocht. ‘Amsterdam swingt meer dan Londen op dit ogenblik. Ik ben diep onder de indruk van de mode van de Nederlandse meisjes’, aldus Quant in een interview (1966). In dat jaar was ze in Nederland om de eerste Nederlandse Miss Minimode uit te roepen.

De kleding van Mary Quant was in Nederland erg geliefd. Zó geliefd dat Quant in 1973 een oproep plaatste in een Nederlandse krant om kleding van haar hand in te zamelen voor een tentoonstelling in Londen. De Nieuwe Kerk en het Amsterdam Museum doen nu een oproep voor de tentoonstelling MAISON AMSTERDAM. De makers zoeken een echte minirok van Mary Quant met een bijpassende top van hetzelfde merk. Beide in goede staat.

Een complete eighties look met jeans’ hotpants in de hoofdrol
Hotpants werden ongekend populair in de jaren zestig en zeventig en staan bekend als typisch voorbeeld van een mode-item dat maatschappelijk en cultureel veel teweegbracht. Met het dragen van een uiterst korte broek wilden veel vrouwen een statement van emancipatie maken. Bovendien bewees dit fenomeen dat alles nóg korter kon dan de minirok. Wie had dat gedacht! Het kledingstuk kent om die reden een turbulent verleden. Van stijlvol mode-item tot (te) onthullende look. Waar ook negatieve reacties op kwamen. Die geschiedenis maakt van de hotpants, tot op de dag van vandaag, een van de meest controversiële modetrends. En daarmee verdient hij zonder meer een plek in de modetentoonstelling aan de Dam.

De makers van MAISON AMSTERDAM zijn op zoek naar hotpants uit de jaren tachtig. Het gaat specifiek om een denimexemplaar, daarnaast een top én schoenen of laarzen uit die tijd. Kortom: een complete look uit de jaren tachtig met een hoofdrol voor jeans’ hotpants.

Kebaya’s en sarongs uit Indonesië
De tentoonstelling zal aandacht besteden aan veel plekken in de stad. Bijvoorbeeld aan het Oostelijk Havengebied. Hier kwamen veel schepen aan uit onder meer voormalig Nederlands-Indië, het huidige Indonesië. De makers van MAISON AMSTERDAM zoeken kleding van Indonesische makelij van mensen die per boot in het Oostelijk Havengebied arriveerden. Specifiek gaat het om traditionele kebaya’s en sarongs – van vóór 1960 – van wie de oorspronkelijke eigenaar bekend is.

Een kebaya is een traditionele, delicate blouse van zijde, dunne katoen of semi-transparante nylon of polyester. Ze zijn vaak rijkelijk versierd met borduurwerk. Een kebaya wordt meestal gedragen met een sarong: een kleurrijke katoenen kokerrok. De rok wordt door zowel mannen als vrouwen gedragen en is op verschillende manieren om de taille te wikkelen. Heb jij een traditionele kebaya en/of sarong van vóór 1960 in huis? Lees hier meer over hoe je mee kan doen. De voorwaarden zijn hier te vinden.

Kleurrijke dashiki van een festivalganger
Een dashiki is een lang, wijd overhemd dat tegenwoordig vaak fraai gedecoreerd is met een kleurrijke print. Van oorsprong maakte het silhouet– niet de print – een dashiki en dat model komt uit West-Afrika. Hoewel een dashiki vandaag de dag veel op festivals te zien is, schuilt er een diepere betekenis achter het dragen van dit mode-item. In de jaren zestig had de tuniek in de Verenigde Staten een symbolische waarde als een uiting van maatschappelijk protest. Bijvoorbeeld bij de Black Empowerment Beweging. De dragers verwezen naar solidariteit in tijden van onderdrukking. Ook nu nog zet de dashiki deze boodschap kracht bij. Het hemd wordt daarom ook veel gedragen tijdens diverse festivals.

De makers van MAISON AMSTERDAM zoeken een dashiki die gedragen is op een festival. Belangrijk is dat het kledingstuk in goede staat is.

Lees hier hoe je mee kan doen en de voorwaarden voor deelname.