Passie voor Perfectie

Toegang
Normaal€ 15
Vrienden van De Nieuwe Kerkgratis
I Amsterdam € 3 (toeslag)
Museumkaart € 3 (toeslag)
CJP, Stadspas en groepen > 15€ 12
Kinderen 6–15 jaar€ 11,25
Kinderen tot 6 jaargratis
SamenvattingPassie voor perfectie toont een selectie van circa 500 meesterwerken uit de beroemde collectie islamitische kunst van professor Nasser D. Khalili. Van 11 december 2010 tot en met 17 april 2011 schitteren rijk versierde korans en manuscripten, schilderijen, goud, juwelen, textiel, keramiek, glaswerk, lak-, metaal- en houtsnijwerk in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. De kunstwerken zijn van grote historische betekenis. Ze tonen de verfijning en grandeur van de islamitische kunst. Niet alle kunst is religieus wat betreft inhoud en toepassing. Een groot deel is seculier van aard, gemaakt voor alledaags gebruik. De artistieke beeldtaal is geworteld in de islamitische filosofie, maar vaak vermengd met elementen uit de lokale cultuur. Behalve geometrische motieven, arabesken en elegante krullen speelt ook de uitbeelding van mensen en dieren een grote rol.
Het artistieke vocabulaire van de islamitische kunst is gebaseerd op de leer en de geest van de islam. De getoonde kunst is niet afkomstig uit één land of één beschaving: Passie voor perfectie toont de virtuoze expressie van de volkeren die al 1400 jaar met elkaar zijn verbonden door de islam.
Locatie De Nieuwe Kerk, Dam, Amsterdam
SamenstellingProjectleider: drs. Marlies Kleiterp
Met medewerking van drs. Vincent Boele en Catharina Koerts
Gastconservator: Nahla Nassar, curator of the Nasser D. Khalili Collection of Islamic Art, met dank aan prof. Michael Rogers
Adviseur: dr. Luitgard Mols
Ruimtelijke vormgevingSiebe Tettero
Grafisch ontwerpStudio Berry Slok, Amsterdam
SponsorsDe tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt door de founder van De Nieuwe Kerk ABN AMRO, de hoofdsponsors KPMG en Staples en mediapartner AVRO.
PublicatieBij de tentoonstelling verschijnt een speciale uitgave met de topstukken uit de tentoonstelling (formaat 15 x 15 cm)
Verschijnt in een Nederlandse editie
ISBN/EAN:978-90-78653-23-3
Titel: Passie voor perfectie. Islamitische kunst uit de Khalili Collecties
Aantal pagina’s 240 (120 afbeeldingen)
Uitgever: De Nieuwe Kerk/Hermitage Amsterdam
€ 17,50 (onder voorbehoud)
Er verschijnt dit najaar een uitgebreide catalogus in het Engels bij Thames & Hudson.
AudiotourBij de tentoonstelling is een speciale Audiotour verkrijgbaar die op een sfeervolle manier meer informatie geeft over de objecten uit de tentoonstelling. Nederlandse editie. Te huur voor slechts € 2 (onder voorbehoud).
ProgrammeringIedere donderdag is het museum tijdens de tentoonstellingsperiode tot 22.00 uur open. Er zal een uitgebreid tentoonstellingsgebonden activiteitenprogramma komen. Voor meer informatie over dit culturele programma of als u de brochure wilt ontvangen: programmering@nieuwekerk.nl
InstaprondleidingenIedere zaterdag en zondag om 14 uur (onder voorbehoud).
Gratis voor bezoekers.
Rondleidingen en groepenGroepsbezoek en zelf rondleiden is mogelijk na aanmelding. U kunt ook een van de professionele rondleiders van De Nieuwe Kerk boeken. Aanmelding en boeking via 020 626 81 68 en rondleidingen@nieuwekerk.nl
Openbaar vervoerDe Nieuwe Kerk ligt aan de Dam, op 10 minuten loopafstand van het Centraal Station. Alle trams vanaf CS (behalve lijn 26) hebben een halte ‘Dam’.
ParkerenParkeergarages bij het Centraal Station, naast de Bijenkorf en op de Nieuwezijds Kolk.
www.parkeren.amsterdam.nl