Passie voor Perfectie

Nasser David Khalili

Professor Nasser D. Khalili is een internationaal gereputeerde wetenschapper, verzamelaar en mecenas. Hij is in 1945 geboren in Isfahan, in een joodse familie van kunsthandelaren. Na zijn schoolopleiding en militaire dienst vertrok hij in 1967 naar de Verenigde Staten om een universitaire studie te volgen. In 1974 studeerde hij in New York af in Computer Sciences. Khalili vestigde zich in 1978 in Groot Brittannië en groeide uit tot een zeer succesvolle ondernemer met talrijke zakelijke activiteiten, vooral in de vastgoedsector. Toen hij nog student was raakte hij gefascineerd door islamitische kunst, hij promoveerde aan de Faculteit voor Oosterse en Afrikaanse studies van de Universiteit van Londen op Perzisch lakwerk uit de 17de tot 19de eeuw.

Khalili heeft meerdere onderscheidingen ontvangen, zoals die van Trustee van de Stad Jeruzalem, Doctor of Humane Letters van de Boston University en Commandeur in de Orde van Frans I der beide Siciliën. Zeer uitzonderlijk is dat hij door twee pausen is geridderd. Johannes Paulus II heeft hem geëerd als Ridder in de Orde van Sint-Sylvester, Benedictus XVI verhief hem tot Commandeur in dezelfde orde, voor zijn inspanningen voor vrede en cultuur in de betrekkingen tussen naties.

Nasser D. Khalili is een geboren verzamelaar, met steeds bredere interesse. Behalve voor islamitische kunst heeft hij ook een grote voorliefde voor Japanse kunst uit de Meijiperiode (1868–1912): hij bezit ruim 2000 objecten. Andere hartstochten zijn gedamasceerde Spaanse siersmeedkunst (1850–1900), Zweeds textiel (1700–1900) en email (1700-2000). Van dat laatste heeft hij een fantastische collectie bijeengebracht: zo’n 1200 stukken uit alle windstreken, vervaardigd vanaf ongeveer 1700.

De islamitische collectie van Khalili omvat circa 20.000 stukken en behoort tot de top van de wereld. Uit zijn verzamelingen zijn selecties tentoongesteld in meer dan 35 topmusea, zoals het Metropolitan Museum of Art in New York, het British Museum, Tate Modern en het Victoria and Albert Museum in Londen, Staatsmuseum de Hermitage in St.-Petersburg, het Alhambra in Granada, het Portland Art Museum in de VS, het Institut du Monde Arabe in Parijs én het Van Gogh Museum in Amsterdam.

De gehele Khalili Collectie wordt beschreven in een serie van meer dan 40 delen, waarvan de meeste reeds zijn uitgekomen. De catalogus van de Collectie Islamitische Kunst behandelt uitvoerig de kunst van de Islamitische wereld in 27 delen (in 30 boeken). De reeds uitgekomen 15 delen (in 17 boeken) bestrijken de volgende onderwerpen: kopieën van de Koran gemaakt tussen de 8ste en de 19de eeuw, kalligrafie, papyrus documenten, Moghul juwelen, Indiase schilderijen, vroege keramiek, wetenschappelijke instrumenten, glaswerk, ringen, wapens en wapenuitrusting, lakwerk, 19de-eeuwse kunst, en tot slot: een monografie over het oudst bekende in het Arabisch geschreven exemplaar van ‘De Wereldgeschiedenis’ door Rashid al-Din, dat zich in de Collectie bevindt.

Op het terrein van de islamitische kunst is Khalili een kenner bij uitstek, die op verschillende manieren heeft bijgedragen aan de wetenschap. In 1989 schonk hij, onder auspiciën van de Khalili Family Trust, de prestigieuze School of Oriental and African Studies in Londen met de Nasser D. Khalili Chair of Islamic Art and Archaeology, de eerste leerstoel ter wereld gewijd aan de decoratieve kunst van de islam. Dankzij een schenking van de Khalili Family Trust kon Oxford University in 2005 The Khalili Research Centre for the Art and Material Culture of the Middle East openen. Khalili is medeoprichter en voorzitter van de Maimonides Foundation, die vrede en begrip tussen joden en moslims wil bevorderen.

Voor Nasser D. Khalili is ‘de kunst en cultuur van de islam is een van de mooiste ter wereld, een cultuur waaraan de mensheid in hoge mate schatplichtig is’. Zijn islamitische collectie is encyclopedisch, bestrijkt alle tijden en alle islamitische streken. Meer nog dan de hoeveelheid is het de kwaliteit – of het nu gaat om metaal, keramiek, textiel of manuscripten – die de verzameling van Khalili tot de meest bijzondere ter wereld maakt. Er spreekt dezelfde passie voor perfectie uit die de islamitische kunst zelf kenmerkt.

Juist dit aspect van de toonaangevende collectie komt in De Nieuwe Kerk centraal te staan. Het streven naar goddelijke perfectie van de islamitische ambachtslieden en kunstenaars, dat zo veel indrukwekkende kunst heeft opgeleverd.

Voor meer informatie:

De Nieuwe Kerk Amsterdam