Biografie Krijn de Koning

Krijn de Koning (1963) begon in 1983 zijn opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie, studierichting audiovisuele vormgeving. In 1988 ging hij naar Ateliers ’63, toen gevestigd in Haarlem. Na zijn studie in Nederland vertrok De Koning naar Parijs om te studeren aan het Institut des Hautes Etudes en Arts Plastique. Hier kreeg hij les van de Franse beeldend kunstenaar Daniel Buren en de oud-directeur van het Centre Pompidou Pontus Hultén. Inmiddels is hij al meer dan twintig jaar werkzaam als kunstenaar. Hij woont en werkt in Amsterdam.

De kern van De Konings werk is dat men de omgeving waarin een kunstwerk zich bevindt op een andere manier gaat beleven. Het is daarom altijd gerelateerd aan de plek. Hij maakt architectonische en labyrintachtige constructies die ingrijpen in de omgeving. Het gebruik van duidelijk aanwezige kleuren speelt daarbij een belangrijke rol. Enerzijds contrasteert de kleur met de omgeving maar anderzijds trekt deze de omgeving ook naar zich toe, zodat er een verbinding ontstaat.

In diverse Nederlandse musea is of was (tijdelijk) werk van hem te zien, onder andere in het Stedelijk Museum in Amsterdam (1997), het Centraal Museum Utrecht (1999), De Vleeshal in Middelburg (2006) en Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam (2007). Ook in de openbare ruimte is zijn werk te vinden. Het Nuonterrein aan de Amstel in Amsterdam is door Krijn de Koning heringericht. Gebouwen die vaak grijs en saai, puur functioneel zijn en die men bij voorkeur buiten het zicht laat, zijn bij hem tot aantrekkelijke kunstwerken geworden.

De Koning is ook actief in het buitenland. Hij heeft onder meer installaties gemaakt in de Chapelle Jeanne d’Arc in Thouars en de Abbaye de Corbigny, beide in Frankrijk. Recent was er werk van hem te zien op tentoonstellingen in Parijs (2008), Boedapest (2008), Oostende (Beaufort03, 2009) en New York (2010).

In 2007 werd zijn werk bekroond met de Sikkensprijs, een belangrijke internationale kunstprijs. Deze wordt uitgereikt aan kunstenaars die op een originele, karakteristieke manier gebruik maken van kleur. De Sikkens Foundation die de prijs initieert, stimuleert sociale, culturele en wetenschappelijke ontwikkelingen waarbij kleur een grote rol speelt. Bekende kunstenaars die De Koning voorgingen waren Gerrit Rietveld, Le Corbusier en Donald Judd.