The Salford Totem Pole in De Nieuwe Kerk

Een gigantische totempaal is onlangs in Amsterdam gearriveerd en zal vanaf 14 december een blikvanger zijn in de tentoonstelling Indianen in De Nieuwe Kerk in Amsterdam.

De totempaal is negen meter hoog en weegt tweeënhalve ton. Hij is in fel rood en groen beschilderd en wordt bekroond door de kop en vleugels van een enorme dondervogel (heerser over de hemelen). Met zijn reusachtige afmeting en zijn knalgele snavel torent hij boven alles uit. Hij lijkt het overzicht in de kerk te willen houden. In 1969 is deze totempaal gemaakt door opperhoofd Pal’ nakwalagalis Wakas Douglas Cranmer (Canada, British Columbia). De figuren op de totempaal zijn afkomstig uit de indiaanse mythologie. De rangschikking van de dieren is hiërarchisch met bovenaan de dondervogel, daarna de orka, een trouw dier dat symbool staat voor familie en gemeenschap. Daaronder de raaf, de boodschapper, en helemaal onderaan de mens. Op deze manier eert de totempaal de goden en de natuur, en tonen de indianen hun nederige plaats daarin. Totempalen worden traditioneel uitsluitend gemaakt aan de westkust van Canada. Eind negentiende eeuw ging de traditie vrijwel verloren, maar recentelijk is de kunst heropgeleefd.

Van 14 december tot en met 14 april 2013 is de grote tentoonstelling over de artistieke tradities van indianen van het Noord-Amerikaanse continent in De Nieuwe Kerk te zien. Tweehonderd kunstobjecten en gebruiksvoorwerpen schetsen een beeld van de rijke kunst en cultuur van indianenvolken. De bruiklenen komen oorspronkelijk uit zeven specifieke regio’s, waarvan elk een zeer eigen kunst- of kunstnijverheidstraditie heeft.

De komst van de totempaal van Groot-Brittannië naar Amsterdam is mogelijk gemaakt door Stichting Vrienden van De Nieuwe Kerk en Crown Fine Art. De Nieuwe Kerk is uitzonderlijk verheugd met deze ondersteuning. De totempaal is een van de belangrijkste iconen binnen de indianencultuur en daarom een waardevolle aanvulling op de tentoonstelling.

The Salford Totem Pole, Douglas Cranmer, Kwakwaka'wakw, British Columbia, 1969, Hout. Ca. 9 m. Eigendom van de Salford City Council. Opbouw totempaal.
Foto Evert Elzinga

De Nieuwe Kerk Amsterdam