600 jaar De Nieuwe Kerk

De (Ver)Nieuw(d)e Kerk

Een nieuwe toekomst

In 2010 wordt de programmering van De Nieuwe Kerk grondig vernieuwd. Natuurlijk, de succesvolle wintertentoonstellingen zullen blijven ingaan op andere culturen en wereldreligies, maar in de overige drie seizoenen zijn er tal van nieuwe activiteiten die draaien om de speciale eigenschappen van De Nieuwe Kerk zelf.

Herdenken en vieren / mei

Ieder jaar staat Nederland stil bij de slachtoffers van oorlog en geweld. Dat gebeurt centraal, tijdens de Nationale Herdenking in De Nieuwe Kerk. Vanaf 2010 gaan De Nieuwe Kerk en het Nationaal Comité 4 en 5 mei een verdere invulling geven aan de begrippen herdenken en vieren. Concerten, fototentoonstellingen, lezingen en debatten zullen aandacht blijven vragen voor gebeurtenissen en personen die nooit vergeten mogen worden.

De Nieuwe Kerk en muziek / juni

Koren, orgels, orkesten krijgen straks een plaats in de muzikale maand van De Nieuwe Kerk. De maand juni gaat een rijk programma bieden, met religieuze muziek als belangrijkste element. Voor grote orkesten, voor de beroemde orgels, voor professionals en amateurs. Soms ’s avonds, vaak overdag, met klassieke én moderne muziek.

De Nieuwe Kerk en architectuur / juli en augustus

Niet voor niets is De Nieuwe Kerk de bekendste kerk van Amsterdam. Iedere zomer genieten tienduizenden bezoekers van de pracht en praal van het gebouw. Daarom is in juli en augustus de kerk in volle glorie te zien. De rijke geschiedenis wordt toegankelijk gemaakt in een speciale documentaire, in rondleidingen achter de schermen, in speciale themarondleidingen en in een permanente presentatie op de Wezengalerij.

De Kerkmeester van De Nieuwe Kerk / augustus, september – oktober

Ieder jaar zal De Nieuwe Kerk het gebouw voor bijna twee maanden uit handen geven aan een bekende persoon uit binnen- of buitenland. Dat kan een architect zijn, een modeontwerper, een theatermaker of een beeldend kunstenaar. Deze zal zich laten inspireren door het gebouw en de geschiedenis van de kerk en daar een heel eigen visie op geven.

De Tentoonstelling van De Nieuwe Kerk / december t/m april

Uiteraard blijft De Nieuwe Kerk zijn bijzondere tentoonstellingen presenteren. Over andere culturen. Over wereldgodsdiensten. Over historische onderwerpen. Spraakmakende vormgeving, opvallende thema’s en spectaculaire objecten, ze zijn iedere winter min of meer garantie voor grote toeloop. De komende jaren belicht de kerk onder meer de kunst van de islam, het jodendom en de Amerikaanse Indianen.

Van 11 december 2010 tot en met 17 april 2011 worden circa 500 hoogtepunten van de collectie kunst uit de islamitische wereld van professor Nasser David Khalili geëxposeerd in De Nieuwe Kerk. Met ruim 20.000 objecten, die gezamenlijk de artistieke productie in vele moslimlanden over 1400 jaar documenteren, behoort deze Khalili-verzameling tot de beste collecties islamitische kunst ter wereld.