600 jaar De Nieuwe Kerk

De Nieuwe Kerk & architectuur

De Kerk van Amsterdam

Tijdens deze zomeropenstelling krijgt het interieur van de monumentale kerk ruim aandacht. Alle glas-in-loodramen (ook het meest recente raam uit 2005 van Marc Mulders) en de orgels zijn goed te bewonderen. De praalgraven van Hollandse helden als Michiel de Ruyter, Van Galen, Van Kinsbergen en Van Speyk zijn van dichtbij te zien.

Rondleiding

U kunt met een van de professionele rondleiders van De Nieuwe Kerk een wandeling maken door de kerk, met uitleg over de verschillende aspecten van de Kerk van Amsterdam. Het is tevens mogelijk om deze rondleiding te combineren met een begeleid bezoek aan het Paleis op de Dam. Op die manier wordt de eeuwenoude relatie tussen kerk en staat belicht.

Achter de schermen-rondleiding

Waar vergaderden de Kerkmeesters van De Nieuwe Kerk en hoe ziet het schip eruit vanaf het orgel? U kunt het allemaal ontdekken tijdens de speciale achter de schermen-rondleidingen die in juli worden georganiseerd.

Documentaire 600 jaar De Nieuwe Kerk

Tijdens de zomeropstelling is de AVRO documentaire te zien over de geschiedenis van De Nieuwe Kerk.

De Wezengalerij

Op de zogenaamde Wezengalerij is de vaste presentatie over De Nieuwe Kerk te zien, met aandacht voor de lange geschiedenis van het gebouw, het interieur en de architectuur. Ook wordt er uitleg gegeven over de band van de kerk met de stad Amsterdam, met het koninklijk huis (huwelijk van prins Willem-Alexander in 2002) en met de staat (4 mei-herdenking en koninklijke inhuldigingen). Deze interactieve presentatie maakt gebruik van video’s, foto’s, teksten, archiefmateriaal en geluidsbanden. De presentatie is mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van De Nieuwe Kerk. De Wezengalerij is via de trap in de winkel van De Nieuwe Kerk (gratis) te bekijken.

Orgelconcerten

De Nieuwe Kerk heeft een lange traditie van orgelconcerten. De twee imposante orgels worden ook deze zomer weer bespeeld door beroemde musici als Gustav Leonhardt, Bernard Winsemius en Henk Verhoef.

Orgelbespelingen

In de periode van 3 juni tot en met 12 augustus zijn er op donderdag om 12.30 uur orgelbespelingen (duur 30 minuten). Deze zijn gratis toegankelijk voor bezoekers van De Nieuwe Kerk op vertoon van een geldig entreebewijs.

Orgelconcerten

Op zondagen in de zomer zijn er speciale orgelconcerten, aanvang 20.00 uur (duur 60 minuten). Toegang orgelconcerten: € 8,50 (CJP, Stadspas, kinderen tot 16 jaar € 5,– / kinderen tot en met 6 jaar én Vrienden van De Nieuwe Kerk gratis). Kaartverkoop via de kassa van De Nieuwe Kerk, hoofdingang Damzijde, een halfuur voorafgaand aan het concert.

6 juni

Gustav Leonhardt op hoofd- en transeptorgel. Werken van o.a. Sweelinck, Storace, Dumont en Fischer

13 juni

Bernard Winsemius op hoofd- en transeptorgel. Werken van o.a. Van Noordt, Strungk, Schildt en Bach