Orgelconcerten

19 augustusAd van Sleuwen, hoofdorgel
2 septemberYoann Tardivel, hoofdorgel

Orgelbespelingen

Elke dag een orgelbespeling, m.u.v. dinsdag
van 28 juni t/m 14 september 2014 van 12 tot 12.30 uur.

Foto Erik en Petra Hesmerg

Goudleer voor het transeptorgel

De klavieren van het transeptorgel in De Nieuwe Kerk zijn de meest bijzondere van Nederland. Het zijn nog altijd de oorspronkelijke klavieren uit de zeventiende eeuw, met een zgn. gebroken octaaf in de bas. Het toetsbeleg is uniek: de ‘witte’ toetsen zijn bekleed met wortel-bruyère, een zeer kostbare houtsoort met een prachtige tekening.

Bij het hoofdorgel liggen, wanneer er niet gespeeld wordt, stroken leer op de manualen. Ze beschermen de toetsen tegen stof en vuil. Henk Verhoef heeft voorgesteld om ook bij het transeptorgel zulke lopers te leggen. Bij het zoeken naar materiaal kwam hij een bedrijf op het spoor dat goudleer maakt: leer dat in reliëf geperst is, met goudkleurige motieven op een zwarte ondergrond. In de zeventiende eeuw was goudleer populair als wandbekleding. De rijke uitstraling past perfect bij het snijwerk en het verguldsel van het transeptorgel.

Sebastiaan van Soest, goudleermaker, maakte de lopers. Ze zijn De Nieuwe Kerk aangeboden door Henk Verhoef, bij zijn benoeming als organist.